Dodane dnia 08-08-2011 06:43
Może wsadzam kij w mrowisko, ale poprawnością polityczną nigdy nie grzeszyłem i nie zamierzam teraz. Dziś rano trafiłem na artykuł "Zabójcza Skandynawia" zamieszczony w Gościu Niedzielnym nr 31. Autorem jest Edward Kabiesz. Piszemy na forum o książkach, które czytamy, jednak często umyka nam (może sprawiedliwiej będzie: mi) cała otoczka polityczno-społeczna rysowana przez autorów. W czasie czytania bardzo często mnie to uderzało, aż do granicy posądzenia autora o naiwność. Gdzie oni żyją? Jednak zajmowałem się głównie stroną literacką i akcją. I ten artykuł sprawił, że trochę chcę zmienić podejście do odbioru niektórych autorów. Pewnej wiedzy nie miałem. Artykuł pewnie ma związek z tym okrutnym mordem szaleńca Breivika.
Jeśli ktoś przeczyta ten artykuł to chętnie podyskutuję.
Dodane dnia 28-09-2011 00:03
To zależy od poglądów. Ortodoksyjnego katolika z pewnością będą razić opisy zawarte w skandynawskich kryminałach gdyż tam dopuszczane są rzeczy takie jakie u nas nie są ( homoseksualizm, brak pośpiechu z legalizacją związków, aborcja itd). Mnie też rażą niektóre rzeczy, ale inne mi się podobają i zazdroszczę obywatelom takich państw jak Szwecja czy Norwegia.